EN  GR  RU  CN 



Συνάντηση συνεργατών με θέμα «ICT & Διαχείριση Κινδύνων Ασφάλειας σε εποπτευόμενες επιχειρήσεις»

Συνάντηση συνεργατών με θέμα «ICT & Διαχείριση Κινδύνων Ασφάλειας σε εποπτευόμενες επιχειρήσεις»

By: Grant Thornton Cyprus

Grant Thornton Κύπρου: Συνάντηση συνεργατών με θέμα «ICT & Διαχείριση Κινδύνων Ασφάλειας σε εποπτευόμενες επιχειρήσεις» 


Λευκωσία, 04 Δεκεμβρίου 2023


Στις 23 Νοεμβρίου 2023, η Grant Thornton Κύπρου διοργάνωσε στο χώρο του Loft στην Λευκωσία, εκδήλωση με θέμα «Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών & Διαχείριση Κινδύνων Ασφάλειας σε εποπτευόμενες επιχειρήσεις». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επαγγελματίες και διευθυντικά στελέχη του κλάδου των επενδυτικών υπηρεσιών και επενδυτικών ταμείων για να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές συζητήσεις σχετικά με κρίσιμες πτυχές της διαχείρισης κινδύνων ασφάλειας σε εποπτευόμενες επιχειρήσεις.

Η εκδήλωση προσέφερε την ευκαιρία για μια διαδραστική ανάλυση προκλήσεων και προβλημάτων σχετικών με το θέμα, ιδιαίτερα μέσα από την παρουσίαση πολλαπλών παραδειγμάτων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες ενίσχυσαν την κατανόηση τους  γύρω από τις βασικές  πτυχές του εντοπισμού και της αντιμετώπισης κινδύνων ασφαλείας που συνδέονται με τον κυβερνοχώρο.


Τα θέματα που συζητήθηκαν:

  • Τρέχον Ρυθμιστικό Πλαίσιο & Υποχρεώσεις: Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, έγινε ανάλυση των πρόσφατων αλλά και περίπλοκων νομικών απαιτήσεων και κανονισμών. Περαιτέρω, συζητήθηκε η προσέγγιση των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών στην Κύπρο (Κεντρικής Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ)), αξιολογώντας την επίδραση στις επενδυτικές εταιρείες, τους οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων και τους διαχειριστές τους, ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και ιδρύματα πληρωμών.
  • Διαχείριση Κινδύνων στον κυβερνοχώρο και η σημασία της: Η παρουσίαση τόνισε τη σημασία της συνεχούς ενημέρωσης για τις χρηματοοικονομικές οντότητες, σχετικά με τις καινούριες τάσεις και προκλήσεις στον τομέα των κινδύνων στον κυβερνοχώρο. Υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα για προληπτική θωράκιση των εταιρειών, όχι μόνο για συμμόρφωση με τις κανονιστικές τους υποχρεώσεις αλλά επίσης για διασφάλιση της καλής φήμης και της αξιοπιστίας τους.
  • Κανονισμός για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα του Χρηματοοικονομικού Τομέα: Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις αλλαγές ορόσημο που θα επιφέρει ο Κανονισμός για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα (DORA) και τις επιπτώσεις του στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στην ανθεκτικότητα των δεδομένων στις χρηματοοικονομικές οντότητες.


Μετά τις παρουσιάσεις, οι ειδικοί της Grant Thornton Κύπρου είχαν ανοικτό διάλογο με τους παρευρισκόμενους, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους και έθεσαν ερωτήσεις που σχετίζονται με τους οργανισμούς που εκπροσωπούν.

Ο Χρήστος Μακεδόνας, Συνέταιρος και Digital Risk Services Leader σχολίασε: «Στο σημερινό δυναμικό επιχειρηματικό τοπίο, που χαρακτηρίζεται από μια κλιμακούμενη σειρά απειλών και προκλήσεων, είναι επιτακτική ανάγκη για τις εταιρείες να ενσωματώσουν προληπτικά τα θέματα που συζητήσαμε κατά την εκδήλωσή μας στο στρατηγικό τους προγραμματισμό. Πιστεύω ότι η προληπτική διαχείριση κινδύνων ασφαλείας δεν είναι απλώς μια αναγκαιότητα, αλλά αποτελεί στρατηγική επιταγή για τις εταιρείες. Η ύπαρξη αυτής της προσέγγισης και η ευθυγράμμιση των επιχειρήσεων με αυτού του είδους τις στρατηγικές είναι απαραίτητη για την πλοήγηση στην πολυπλοκότητα του δυναμικού ψηφιακού μας περιβάλλοντος.»

Σε σχόλιό του επίσης ο Δρ. Χάρης Σαββίδης, Επικεφαλής Υπηρεσιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Επενδυτικών Ταμείων, τόνισε: «Η συμμόρφωση εποπτευόμενων οργανισμών τείνει διαρκώς να οδεύει σε αυστηρότερα και συνάμα πολυπλοκότερα κανονιστικά πλαίσια. Το διακύβευμα, ωστόσο, δεν είναι απλά η κανονιστική συμμόρφωση, αλλά πολύ περισσότερο η διατήρηση της φήμης και της αξιοπιστίας εκάστου παρόχου. Ποτέ άλλοτε, η θωράκιση των εποπτευόμενων οργανισμών από κυβερνοεπιθέσεις δεν αποτελούσε τόσο ζωτικής σημασίας παράγοντα για την ομαλή τους λειτουργία και εξέλιξη».

Η εκδήλωση συνάδει με την δέσμευση της Grant Thornton Κύπρου στην προώθηση της γνώσης, της εκπαίδευσης και της αμοιβαίας με τους συνεργάτες μας προσπάθειας διατήρησης διαρκούς και στενής επαφής με το εξελισσόμενο τοπίο της διαχείρισης κινδύνων ασφαλείας διεθνώς.


Further enquiries, please contact:

Christiana Iacovou | T +357 22600000 | F +357 22600001


About Grant Thornton International Ltd*

Grant Thornton is one of the world's leading organisations of independent assurance, tax and advisory firms. These firms help dynamic organisations unlock their potential for growth by providing meaningful, actionable advice through a broad range of services. Proactive teams, led by approachable partners in these firms, use insights, experience and instinct to solve complex issues for privately owned, publicly listed and public sector clients. Over 68,000 Grant Thornton people, across 140 markets, are focused on making a difference to clients, colleagues and the communities in which we live and work.

Grant Thornton International is a non-practicing, international umbrella entity organised as a private company limited by guarantee incorporated in England and Wales. References to "Grant Thornton" are to the brand under which the Grant Thornton member firms operate and refer to one or more member firms, as the context requires. Grant Thornton International and the member firms are not a worldwide partnership. Services are delivered independently by member firms, which are not responsible for the services or activities of one another. Grant Thornton International does not provide services to clients.

*All references to Grant Thornton International in the press release and this “Notes to editor” section are to Grant Thornton International Ltd.  Grant Thornton International Ltd is a non-practicing, international umbrella entity organized as a private company limited by guarantee incorporated in England and Wales.


Show more
Show less

POPULAR PRACTICES

© Lawyers in Cyprus. All Rights Reserved. Terms & Privacy Policy |